,,Er wordt wat winst genomen voor het weekeinde. We hebben ook een behoorlijke rit achter de rug, waarbij de AEX van 338 naar 355 punten is gegaan. Volgende week zijn er ook een aantal vrije dagen en men bouwt de posities wat af. Daarnaast krijgen we volgende week een rentebesluit van de ECB, en het is niet helemaal duidelijk wat de centrale bank gaat doen. Voor de rest is het vandaag relatief rustig en is het wachten op macrocijfers uit de VS”, aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 1,1 procent lager op 350,29 punten onder aanvoering van chemieconcern DSM, dat 3,3 procent inleverde. De MidKap daalde 1,6 procent tot 520,67 punten. De beurs in Parijs verloor 1,1 procent. De DAX in Frankfurt en de FTSE in Londen zakten respectievelijk 0,6 en 0,5 procent.
BASF
BASF won in Frankfurt ruim 3 procent. Het Duitse chemieconcern heeft zijn omzet en winst in het eerste kwartaal opnieuw weten te verhogen. BASF hield ook vast aan zijn prognoses voor 2013. In Parijsgingluxegoederenconcern PPR 7 procent omlaag. Het moederbedrijf van Gucci boekte in het eerste kwartaal minder omzet dan verwacht.
Wessanen boekte de grootste winst in de MidKap met een plus van ruim 8 procent. Het natuurvoedingsbedrijfheeft de winst in het eerste kwartaal fors zien stijgen. Volgens analisten van SNS Securities waren de cijfers beter dan verwacht en lijkt de herstructurering die vorig jaar werd aangekondigd al zijn vruchten af te werpen.
Ziggo
Grootste daler onder de middelgrote bedrijven was Ziggo met een verlies van bijna 7 procent. De investeerders Cinven en Warburg Pincus willen hun belang van ruim 17 procent in het kabelbedrijf verder afbouwen, mogelijk tot nul. De investeerders deden vorige maand al een belang van 20 procent van de hand.
Op de lokale markt maakte Van Lanschot een koerssprong van bijna 11 procent. De bank voor vermogende particulieren en familiebedrijven boekte in het eerste kwartaal een nettowinst van 24,8 miljoen euro. Daarmee lag de winst 8 miljoen euro hoger dan een jaar eerder.
De euro was 1,3010 dollar waard, bijna evenveel als bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 93 dollar per vat. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper, op 102,84 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl